Oblaty wypiekano na Śląsku od końca XIX wieku. Ich wypiek zarówno w piekarniach jak i wielu śląskich domach odbywał się w żeliwnej, często zdobionej grawerem formie zwanej żelozkiem albo klyszczami.

Stara forma do wypieku oblatów pochodząca z, nieistniejącej już dziś, piekarni przy ulicy Młyńskiej w Katowicach.
Przenosząc się w czasie do swojskich miejsc, odżywają w nas obrazy kolorowych festynów, jarmarków i odpustów, a z nimi wspomnienia smaku i zapachu łakoci, kupowanych na tamtejszych straganach.
Pośród makronów, pierników, czy cukrowej waty, niewątpliwym przysmakiem były kruche i delikatne wafelki - Śląskie oblaty.
Śląsk, lata 20-30 XX w.
kadry z filmu
"Grzeszny żywot Franciszka Buły"
"Francik" i sprzedawca oblatów (Lucjan Czerny) "Karina" (Grażyna Szapołowska) "Francik i Karina"
"Bajtel" z oblatem Siemianowice Śląskie 1951 r. Pierwszy projekt Oblatów
Visa Bell
2007
1 nagroda w konkursie
"Nasze Kulinarne Dziedzictwo"
za Śląskie Oblaty
Perła 2007
za
Śląskie Oblaty
2010
Śląskie Oblaty na
Liście Produktów Tradycyjnych
2010
Powstaje Kolekcja Śląskich Maszketów
Perła 2011
za
Śląskie Kopalnioki
2013
Nowe smaki, grawer, oraz
opakowanie Śląskich Oblatów.
2013
Kolejne produkty dołączają do
Kolekcji Śląskich Maszketów
2013 - 2014
Nowe produkty,
nowa Kolekcja "Oma"
2014
Otwarcie nowej siedziby firmy
Visa Bell
2015
Powstają Dekle
o smaku kakaowym
2015
Gazele Biznesu - Prznależność do grona
najdynamiczniej rozwijających się firm
2016
Nowa odsłona opakowań
Śląskich Oblatów
2016
Certyfikat Dobry Produkt
w kategorii “Produkt Tradycyjny i Regionalny”
dla Śląskich Oblatów
2017
Do Kolekcji Śląskich Maszketów dołączają
Szkloki Jabłkowo- cynamonowe
2017
Nowa odsłona opakowań cukierków
2017
Godło Top Marka w Ogólnopolskim
Konkursie “Laur Konsumenta 2017”
w kategorii “Jakość Produktów”